Kymmeniä vuosia vanha villakangastakki voi laadussa päihittää uuden takin. Kirpputorilta sesongin poistomyynnistä voi löytää tyylikkään ja kestävän retrotakin löytää pikkurahalla. Minä löysin itselleni kotimaisen Lacodan vatiinivuorillisen villakangastakin Kontista muutamalla eurolla. Ihastuin väljään takkiin, koska se tuntui mukavalta, lämpimältä ja hengittävältä. Väljyyden ansiosta takin alle mahtuu paksu villapaita. Ja siinä on huppu! Teret ovat vähän kuluneet, mutta pystyn vaihtamaan ne jos kuluma alkaa häiritä. Muilta osin tämä takki on erittäin hyväkuntoinen ja olen ostokseeni hyvin tyytyväinen. Ainoa miinus on väri, johon kaipasin piristystä.

Takkia valitessani tutustuin tähän Outi Les Pyyn kirjoitukseen siitä, mitä takin valinnassa kannattaa huomioida: outilespyy.com/taydellinen-talvitakki/ Kirjoitus Outi Les Pyyn blogissa on vuodelta 2015, mutta se on edelleen hyvin ajankohtainen ja pätee myös muiden kuin talvitakkien valintaan. On tärkeää tehdä kulutusvalinnat harkiten niin, että tuote palvelee tarkoitustaan ja kestää mahdollisimman pitkään!

Takki edestä
Takkini edestä. Kuvatessa huomasin, että yksi nappi on pudonnut. Ei hätää, nappi on löytynyt ja ompelen sen pian takaisin.

Tummanharmaa väri on toki sellaisenaankin kaunis. Halusin kuitenkin kokeilla, voisinko kirjomalla saada takkiin lisää persoonallisuutta. Etsin kuvioon inspiraatiota japanilaisista kuoseista. Ihastuin kepeään sulkakuvioon, joka tuo kivan kontrastin tummaan siluettiin. Värit valitsin lempihuivini mukaan, joka on muuten myös kirpputorilöytö.

Takin selkään on kirjottu etupistoilla kookas aniliininpunainen sulka.
Takkini takaa. Kirjonta yltää helmasta lähes hartialle saakka.

Sulkakuvio on helppo toteuttaa etupistoilla. Voit tutustua etupistoon ja muihin aloittelijalle sopiviin kirjontapistoihin esimerkiksi tämän videon avulla, joka on Taito-järjestön julkaisema: www.taito.fi/kirjonta-tutustu-pistoihin/ Tarvitset kirjontaan ainakin isosilmäisen teräväkärkisen neulan, lankaa (minä käytin Novitan 7veljestä -lankaa) sakset ja kangasliidun.

1. Luonnostele kuvio ensin paperille ja sitten kangasliidulla suoraan takkiin. Isoa kuviota tehdessä ei kannata pyrkiä pikkutarkkaan luonnokseen. Rennolla kädellä syntyy elävän näköinen sulka! Minun sulkani on kokonaan selässä, mutta pilkistääkö sinun sulkasi myös etupuolelle?

2. Ompele kuvio etupistoilla. Etupisto on ikään kuin langalla piirrettyä katkoviivaa.

Minulla piston pituus oli enimmillään n.1 – 1,5cm ja paikoitellen lyhyempikin. Tämä työ onnistuu ilman kirjontakehystä, koska materiaali on jämäkkä. Pidä kuitenkin huoli, ettet kiristä pistoja liikaa, sillä kiristävä kirjonta ei näytä hyvälle. Sen sijaan näkyvät pistot saavat mieluusti jäädä vähän löysiksi ja koholle. Vältä myös pitkiä lankajuoksuja, kun siirryt kohdasta toiseen. Ompele pistot vain päällimmäisen kankaan läpi, älä vuorikankaaseen.

Kirjo ensin sulan ruoti. Voit tehdä siihen useamman ompeleen rinnakkain. Leikittele väreillä ja piston pituudella! Jos haluat korostaa jotain kohtaa, valitse siihen kirkkaampi sävy, ompele useampi ommel rinnakkain tai muuta piston pituutta. Sulan hahtuvat saavat olla eripituisia ja mutkitella ilmavasti eri suuntiin.

3. Käytä kirkkaimmat värit ja voimakkaimmat ompeleet sulan ”silmään”. Laakapistoilla, eli täyttämällä kuvion tiheillä vierekkäisillä pistoilla, saat yksityiskohtaan näyttävyyttä.

4. Päättele lopuksi langan päät nurjalle, ompelemalla niitä pistojen lomaan. Muista taas, ettet vahingossa kiristä liikaa!

Millainen on sinun sulkakirjontasi?

Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen, sillä se on persoonallinen ja minun näköiseni, niin kuin halusinkin. Sulka näyttäisi varmasti hyvälle myös iloisenkirjavana. Kokeile rohkeasti erilaisia väriyhdistelmiä! Näyttävän sulkakirjailun voit yhtä hyvin toteuttaa puseroon, pipoon, housunlahkeeseen tai vaikka torkkupeittoon. Olisi kiva nähdä myös teidän lukijoiden versioita, joten jaa oma versiosi Instagramissa tai Facebookissa tunnisteella #opittaja. Toivotan sinulle innostuneita kirjontahetkiä!

Opittaja Piitta

Lähikuva kirjonnasta

J.K. Tämä on ensimmäinen postaukseni tähän blogiin. Tuntuu samaan aikaan hienolle ja jännittävälle painaa julkaise-nappia! Koska tätä kirjoittaessa elämme korona-epidemian aiheuttamassa poikkeustilassa, toivon, että tämä teksti innostaisi sinut viettämään pienen hetken meditatiivisen tekmisen parissa irti huolista. Kirjoita ihmeessä kommenttikenttään palautetta siitä, miten onnistuin!