Nyörikiekolla punominen on helppo tekniikka, jolla lapsikin pystyy tekemään kaunista ja kestävää nyöriä. Punonta on itse asiassa niin yksinkertaista, että samalla voi mainiosti vaikka katsella televisiota. Eikä haittaa, vaikka työ keskeytyisi, sillä jatkaminen käy käden käänteessä. Myös työn säilyttäminen ja kuljettaminen on helppoa. Nyörin valmistus on siis mitä sopivin käsityö, jos kaipaat käsillä tekemisen iloa keskelle kiireistä arkea.

Käsi pitelee nyörikiekkoa, jossa on vihreitä ja valkoisia lankoja. Valmis nyöri on solmittu painon ympärille.

Mihin nyöriä sitten tarvitaan? Lankaa vaihtamalla se sopii monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten koruihin, vyöksi tai laukun hihnaksi. Nämä mallityöt on tehty Novitan 7 veljestä -langasta ja lopputulos on luja, noin 5mm paksu nyöri. Oma nyörini päätyi kirjovirkatun pussukan hihnaksi. Ystävännauha ranteeseen tällaisesta langasta valmistuu tunnissa. Kaksimetrisen nyörin punomiseen sen sijaan meni minulta kaikkiaan noin kuusi tuntia aikaa.

Näillä ohjeilla voit valmistaa itsellesi nyörikiekon ja opit käyttämään sitä. Tarvikkeet löytyvät melko varmasti kotoa jo valmiiksi.

Tarvikkeet:

 • lankaa
  Valitse lanka käyttötarkoituksen mukaan. Aloittelijalle sopii paksuhko villa- tai puuvillalanka, joilla valmista nyöriä syntyy joutuisasti.
 • Sakset ja neulan
  Valitse parsinneula tai ohuempi silmäneula langan vahvuuden mukaan.
 • nyörikiekon
  Kiekko on helppo ja nopea valmistaa itse. Noudata allaolevaa ohjetta:

Nyörikiekon valmistus

Nyörikiekon malli

Tee nyörikiekko tukevasta pahvista tai muovista. Leikkaa ensin pyöreä levy, jonka halkaisija on n. 10cm. Voit käyttää mallina sopivankokoista astiaa tai leikata silmämääräisesti. Pikkutarkkuus ei ole tarpeen. Leikkaa kiekon keskelle reikä ja reunoihin 8 rakoa viereisen kuvan mukaan.

Nyörin punominen

Nyörikiekon alapuolella reiästä pilkistää alkusolmu.

Ota 7 pätkää lankaa. Valitse samanvahvuisia lankoja niin nyöristäsi tulee tasainen. Voit käyttää myös jämälankoja, sillä vain 1m pitkistä langoista voit tehdä ystävännauhan. Pitkää nyöriä varten tarvitset kolme kertaa valmiin työn pituiset langat. Sido langat toisesta päästä yhteen hevosenhäntäsolmulla ja pujota solmu kiekon reiästä läpi. Asettele langat kiekon viiltoihin. Yksi viilto jää tyhjäksi.

Vinkkejä pitkän nyörin tekijälle:

 • Voit kiinnittää alkusolmuun pienen painon. Se pitää valmiin nyörin erillään kudelangoista. Siirrä painoa työn edetessä.
 • Pitkät kudelangat menevät herkästi sotkuun. Tähän on kaksi vaihtoehtoista ratkaisua:
  Sido jokainen kudelanka omalle sormiolleen: Aloita läheltä kiekkoa ja kieputa lankaa kahdeksikolle etusormen ja peukalon ympärille. Kierrä langan loppupäätä muutama kerta kahdeksikon keskikohdan ympäri ja tee siihen yksinkertainen solmu. Työn edetessä voit vapauttaa sormiosta yhden lenkin kerrallaan.
  TAI
  Kierrä jokainen lanka loppupäästä alkaen omalle kerälleen pahvinpalan ympärille. Leikkaa pahviin pieni viilto ja lukitse lanka siihen ettei kerä purkaannu ennen aikojaan.

Työ etenee näin:
Etsi lanka, joka on tyhjästä viillosta myötäpäivään laskettuna kolmas. Siirrä se tyhjään väliin. Toista, kunnes nyöri on sopivan pituinen. Muista säilyttää sama suunta koko ajan! Irrota lopuksi langat kiekosta ja estä nyörin purkautuminen päättelemällä.

Nyörin päättely

Helppo ja nopea tapa päätellä nyöri on yksinkertainen hevosenhäntäsolmu. Jos kuitenkin haluat nähdä päättelyyn vähän enemmän vaivaa, voit tehdä nyörin päihin kivat tupsut oheisella ohjeella.

Nyörin päättelyn vaiheittainen ohje.

Joko keksit millaisen nyörin sinä haluat tehdä? Kirjoita kommentteihin ideasi. Ota jo lankavarastosi esiin ja tartu toimeen!

Mukavia hetkiä punonnan parissa!

Opittaja Piitta

Virkatussa pussukassa on vihreitä, valkoisia ja viininpunaisia kuvioita sekä punottu nyöri hihnana.
Tämän kirjovirkatun pussukan hihna on punottu nyörikiekolla. Pussukan ohje on myös tulossa blogiin.